Caravan verzekering

Ontzettend veel mensen zijn eigenaar van een caravan of spelen in ieder geval met het idee om er eigenaar van te worden. Indien dat ook geldt voor jou zal je uiteraard ook stil willen blijven staan bij het mogelijks moeten afsluiten van de zogenaamde caravanverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft specifiek wordt afgesloten voor het verzekeren van een caravan. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis niet verplicht is. Dit gezegd hebbende kan er wel worden vastgesteld dat ze door heel veel mensen toch vrij snel wordt afgesloten. Dat komt niet uit de lucht vallen. Voor deze verzekering geldt namelijk dat ze beschikt over enkele ontzettend belangrijke dekkingen. Wil je hier graag meer over ontdekken? Blijf dan vooral verder lezen!

Wat is een caravanverzekering?

Een caravanverzekering is zoals de naam reeds aangeeft een verzekering die je specifiek afsluit voor het verzekeren van je caravan. In eerste instantie moet je er rekening mee houden dat je caravan onder de dekking valt van de autoverzekering die je hebt afgesloten. Veel mensen stellen zich dan ook omwille van die reden de vraag waarom men ervoor zou moeten kiezen om dan nog eens een extra verzekering af te sluiten. Dat is het geval omdat je bij schade aan je caravan niet altijd kan rekenen op de tussenkomst van je autoverzekering. Hoe zit dat nu precies? Zeer eenvoudig. 

Voor je caravan geldt dat ze onder de dekkingen valt van je autoverzekering zolang ze aan dat voertuig is geconnecteerd. Loopt je caravan echter schade op, op het ogenblik dat ze niet is verbonden met je auto? Dan is er geen sprake van een bepaalde dekking waardoor je alle kosten zelf zal moeten betalen. Om dit te voorkomen sluiten mensen steeds vaker een specifieke caravanverzekering af. Op die manier ben je ook verzekert wanneer je caravan niet aan de auto is gekoppeld. Het afsluiten van een dergelijke verzekering kan dus wel degelijk wenselijk zijn. 

Hoe kan je een caravanverzekering afsluiten?

Ben je van plan om een caravanverzekering af te sluiten? Dan zal je tot de conclusie komen dat er op de markt tal van verschillende mogelijkheden aanwezig zijn. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde basis caravanverzekering en de verschillende aanvullende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Dat maakt het afsluiten van zo’n verzekering voor veel mensen meteen een behoorlijk stuk complexer… althans zo lijkt het toch. In de praktijk hoeft dat echter helemaal niet het geval te zijn. In eerste instantie is het sowieso interessant om even te kijken naar de inhoud van het basispakket met verzekeringen voor je caravan. In het merendeel van de gevallen zal je bij een verzekeraar kunnen vaststellen dat de volgende zaken zijn verzekert:

  • Diefstal;
  • Schade door een ongeval;
  • Brand- of waterschade;
  • Een vervangend verblijf;
  • Repatriëring uit het buitenland;
  • Hagelschade;
  • Pechhulp;

Ook is het zo dat er sprake kan zijn van bepaalde niet onbelangrijke verschillen bij het afsluiten van een standaard caravanverzekering. Een belangrijk aandachtspunt heeft bijvoorbeeld betrekking tot het type dekking welke kan worden verstrekt. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de nieuwwaarde en anderzijds de aanschafwaarde dekking. Voor de nieuwwaarde dekking geldt dat de caravan niet ouder mag zijn dan 5 jaar. In dat geval zal de caravan in principe altijd worden vergoed volgens de nieuwwaarde wanneer ze wordt gestolen of wanneer ze total loss is. Is de caravan tweedehands aangekocht en heb je ze minder dan drie jaar in jouw eigen bezit? Dan zal ze worden vergoed op basis van de zogenaamde aanschafwaarde.

Wat met bliksemschade?

Een vorm van schade die in de praktijk (helaas) relatief vaak voorkomt bij een caravan is zogenaamde bliksemschade. Net omwille van het feit dat ze zo vaak voorkomt kan er worden geconcludeerd dat ze in het merendeel van de basispakketten is opgenomen. Dit geldt overigens ook voor brand- en waterschade. Hiervoor hoeft dus geen aanvullende dekking te worden afgesloten.

Hoe kan je, je caravan aanvullend laten verzekeren?

De basis caravanverzekering zorgt ervoor dat je zoals de naam reeds doet vermoeden kan rekenen op een mooi aanbod aan standaard dekkingen. Ondanks het feit dat er best reeds behoorlijk wat dekkingen worden voorzien door deze standaard verzekering moet het gezegd dat ook een aantal aanvullende verzekeringen de moeite waard kunnen zijn om te overwegen. Het afsluiten van een extra uitgebreide verzekering voor je caravan kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ook de schade aan de zogenaamde mover wordt verzekert. Dat is geen overbodige luxe, want een dergelijke mover beschikt in de praktijk niet zelden over een prijskaartje gelegen rond de 1.500 euro.

Een zeer belangrijke vorm van schade die standaard door een gewone caravanverzekering niet wordt verzekert is ook de schade veroorzaakt door hagel. Het is voor deze vorm van schade zeker de moeite waard om een aanvullende verzekering af te sluiten. Op deze manier ben je namelijk altijd beschermd tegen aanzienlijke schade die optreedt aan het dak van je caravan. Beschikt jouw caravan over een hagelbestendig dak? In dat geval zou je zomaar een aanzienlijke korting kunnen claimen die kan oplopen tot zomaar even 70 procent op de standaard premie van de verzekering!

Is een caravan verzekeren interessant of niet?

De informatie op deze pagina heeft eigenlijk in grote lijnen reeds duidelijk gemaakt dat het afsluiten van een caravanverzekering zeker het overwegen waard kan zijn. Dat bovendien ook nog eens omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kan een caravan best een vrij stevig prijskaartje vertegenwoordigen. Het laatste waar je dan op zit te wachten is dat bijvoorbeeld een flinke hagelbui het merendeel van die waarde in rook laat opgaan. Toch is dat wel degelijk iets wat in de praktijk vaak gebeurt. Ook een brand kan uiteraard de waarde van je caravan sterk beïnvloeden. 

Het laten verzekeren van je caravan zorgt ervoor dat je, je tegen heel wat schadegevallen kan wapenen. Bovendien moet het gezegd dat ook de premie die je voor deze verzekering in de praktijk moet betalen vaak behoorlijk goed meevalt. Het mag dan ook duidelijk zijn, het afsluiten van één van de verschillende caravanverzekeringen die er bestaan is zeker en vast het overwegen waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in